Badge

From Fri3d WIKI 2018
Jump to: navigation, search

Wat is de badge die je hebt gekregen?

Ph0xx voorkant (LievenB bedankt voor de foto)

Welkom! Hier is een soort kennismaking met Ph0xx, je trouwe begeleider en speelkameraad tijdens het evenement, maar ook erna als je weer thuis bent.

Badges zoals Ph0xx zijn een leuke uitbreiding van hackercamps om iedereen de mogelijkheid te geven om een speciaal stukje hardware te hebben om samen te ontdekken, en dingen mee te maken die iedere deelnemer kan gebruiken. De werking is niet verborgen, maar biedt verborgen genoegens om uit te vinden wat er allemaal mogelijk is, waardoor het iedere dag een verrassing kan bieden. De makers hebben dit keer weer hard hun best gedaan om voor een creatief en uitgebreid bord te zorgen, dat veel mogelijkheden en computerkracht biedt. Zo kunnen veel mensen hun kennis delen, en vergroten.

Nu het evenement voorbij is is de lol natuurlijk niet over. Er is nog van alles te ontdekken. Doe mee en houd daardoor ook contact met je nieuwe vrienden die er ook een hebben.

Hardware

 • Het kloppend hart van de badge is de ESP32, gesponsord door Espressif. Deze MCU heeft twee cores en Wifi en BLE aan boord.
 • Een CR18650 oplaadbare batterij voorziet de badge van maar liefst 2900mAh. Natuurlijk is een oplaad circuit op de badge voorzien.
 • Dankzij een echte Silicon Labs USB-UART bridge, kan je met je badge, via een eenvoudig USB-kabeltje, op elk OS inpluggen en beginnen werken. Geen installatie van bijkomende drivers nodig.
 • 4 knoppen laten je toe om je badge te bedienen.
 • Twee LED Matrices van 5 bij 7 LEDs bieden dan weer tal van mogelijkheden tot interactie vanuit de badge.
 • Een piezo speaker, voegt daar zelfs nog geluid aan toe - of een vijfde knop ;-)
 • De 3.7V van de batterij wordt omgezet in 3.3V voeding voor de MCU en overige componenten.
 • Een accelerometer zorgt alvast voor leuke mogelijkheden met beweging.

Een lijst van de specs van alle gebruikte onderdelen: Datasheets

Uitbreidings Jewels

Er zijn zo te zien twee uitbreidingsborden voor Ph0xx die Jewels worden genoemd, de Robot_kit en het bordje van de workhop Fijnstofmeter_bouwen die hier wordt afgebeeld http://www.dustcube.be/2018/06/01/air-jewel-voor-badgefri3d-be-2018-meet-fijn-stof/ Dit is ook het enige plaatje dat ik kan vinden met de achterzijde in beeld. Helaas is het een lage resolutie plaatje. Het Robot bord gebruikt de servo aansturingen op het rechteroor, de fijnstofmeter wordt gemonteerd achter het linkeroor. Er is ook een poort in het midden, maar daar weet ik nog niet van hoe hij werkt.

Software installatie

Om aan de slag te kunnen met de badge is het belangrijk om eerst de software in te stellen en een eerste project uit te proberen. Deze uitleg helpt je bij het installeren en helpt je een eerste project uit te voeren. Van daaraf kun je stukje bij beetje verbeteringen toevoegen, en al snel heb je de mooiste badge van het hele terrein. Deel dan je code, en iedereen weet meer!

Stap 0 (optioneel) DRIVER

Stap 1: Arduino IDE

Stap 2: Fri3d Library

Stap 3: Eerste Test

Stap 4: Proficiat!

Hoe nu verder?

Vertel over je ervaringen op de Badge_Hacks pagina, er staan al een paar mooie projecten op, waaronder een paar die gebruikmaken van de speaker. Als je de Robot_kit hebt, kijk daar om je badge om te bouwen naar een mooie robot.

De ogen zijn een mooi en direct zichtbaar project voor je badge, maar er zijn nog veel meer onderdelen te vinden op het bord, die extra mogelijkheden aan je project kunnen geven. bijvoorbeeld een animatie voor de ogen, die verandert als je op een van de knoppen of goudkleurige aanraaksensors drukt, of de badge kantelt.

Een heel aantal mogelijkheden hebben al een voorbeeld in de git repo: Voorbeelden.

Je vindt er van alles, van een uitleg hoe je bijvoorbeeld de buzzer kunt gebruiken, of bijvoorbeeld scrollende tekst kunt laten zien. Uitgebreidere demo's zijn er ook te vinden.

Kun jij ons meer vertellen over de onderdelen van de badge, aarzel dan niet om die info hier met iedereen te delen. Daardoor wordt de badge interessanter voor iedereen die er een heeft.

Er zijn uitbreidingen te maken voor het elektrische gedeelte die gebruik maken van de Badge_uitbreidingspoorten die zich op de oren bevinden. De Robot_kit maakt hier gebruik van om met 4 servo's een lopende robot te maken.

Verder zijn er natuurlijk een heel aantal verbeteringen mogelijk die niets met de elektrische werking te maken hebben. Heb je een hoedje of een snor gemaakt voor de badge, dan kan die natuurlijk ook bij de Badge_Hacks.

In ieder geval, zorg ervoor dat je veel plezier hebt met Ph0xx, daar is hij voor!

Er is overigens ook een profiel voor Ph0xx op https://hackaday.io/project/160451-ph0xx

Ook de Robot Jewel en de Air Jewel hebben een eigen hackster profiel.

Vragen / Antwoorden

Heb je een vraag over de badge, stel hem hier, en wie weet kan iemand hem beantwoorden.

 • Kan iemand een paar hoge kwaliteit foto's maken van de achterkant van de badge en robot kit printplaat? As ik die kan bekijken kan ik de layout misschien beter verklaren.
 • Is het mogelijk om de leds op de badge te dimmen?
  • --> Zit (nog?) niet standaard in de library, maar er is wel een example dat via software PWM doet - op die manier kan je wel een effect verkrijgen dat op dimmen lijkt (zie hier)